Sådan laver du en god elevatorpitch

En elevatorpitch eller en elevatortale kan være et meget vigtigt element i at blive en succesfuld iværksætter. Begrebet ’elevator pitch’ kommer af, at talen skal være så kort og præcis, at den kan udføres på en kort tur i elevator. Det vil sige omkring 30-60 sekunder. Det er ikke lang tid, og derfor tæller hver eneste sætning.

Det er derfor en tale, som du hurtigt, gnidningsfrit og uden talepapir kan holde for potentielle investorer, mulige kunder og/eller andre interesserede såsom folk i din omgangskreds. Talen kan naturligvis variere og skal tilpasses afhængigt af dit publikum.

Som nystartet iværksætter er det vigtigt, at du i din elevatorpitch forklarer din virksomheds mission, hvem du er samt hvordan din idé, dit produkt eller din tjeneste/ydelse kan tilføre værdi eller løse et problem. Eller sagt på en anden måde: Du skal svare på, hvem du er, hvad du laver, hvad du kan og hvad du vil.

Her kommer et forslag til en disposition for talen:

  1. Start med en fængende åbning: Start med en spændende eller interessant sætning, der fanger dit publikums opmærksomhed.
  2. Præsentér dig selv og din virksomhed: Fortæl kort hvem du er og hvad du laver.
  3. Forklar evt. dit mål: Forklar kort, hvad dit mål eller formål er med at give din elevatortale. Dette punkt er det især vigtigt at tilpasse efter dit publikum.
  4. Beskriv din værdi: Forklar hvordan din virksomhed skaber værdi og hvilke problemstillinger, den løser. Fokusér gerne på fordelene ved din virksomhed og det, den tilbyder.
  5. Lav en stærk afslutning: Afslut gerne med en krog eller andet, som gør, at folk husker din tale. Det kan være at give dem noget at tænke over eller en handling at foretage.

For at give en god elevatortale er det vigtigt, at du holder dig til dit indre talepapir og leverer talen konkret og præcist. Det er vigtigt at holde fokus på det vigtigste og udelade unødvendige detaljer, så folk ikke bliver forvirrede eller glemmer de vigtigste detaljer. Derfor er det en fordel at holde det meget kort og præcist. Hvis personen bagefter inviterer til dialog, er det naturligvis en god ting.

Det er vigtigt at tilpasse talen til dit publikum, og derfor behøver det ikke at være en fuldstændig fastlåst tale. Det er nok snarere en kladde med de vigtigste pointer, som du hver gang tager udgangspunkt i og tilpasser til den enkelte situation.

Det er vigtigt at øve talens kerne, så den sidder på din rygrad, og du kan tilpasse den spontant og lire den af i søvne om nødvendigt. Hvis du kan talen udenad, er det også med til at gøre din præsentation mere naturlig og selvsikker. Jo mere selvsikker, du virker, jo mere overbevisende bliver dit budskab også, og jo mere tror folk på dig. Derfor er øvelse en meget vigtig del af at give en god elevatortale. Hvis du mangler finansiering til din virksomhed, så tag et erhvervslån hos Broaden. Du behøver ikke at holde en elevatortale for at blive godkendt til et lån.